Sosyal Etkinlikler
Serdarlı’da Ayşe Oben başkanlığındaki on bir gönüllümüz var. Ayşe Oben, Derneğimize ay taşı satarak katkı koymaya başladı. Ardından önlük dikerek sattı. Serdarlı’da lokma etkinliği de düzenleyen ve fitre toplayan Ayşe Oben’e çay partisi biletlerinin satışında Betül Şah, Nurten Ahmetoğlu, Fatma Seyfi Akrep, Emine Çoban, Serdarlı Sağlık Derneği adına Fatma Mulla, Günnasir Karapaşa, Sun Avkat, Emine Yeşilgül, Emine Bayraktar, ve Serdarlı Belediyesi gönüllü olarak yardımda bulundu.
AKDOĞAN ŞUBEMİZ 4 YAŞINDA
Kanser hastalarına yardım derneği Akdoğan şubesi Özlem Aktuna önderliğinde 2009 yılının kasım ayında açıldı.
Şube, ilk faaliyetine Kanser Haftası dolayısıyla Nisan ayında başladı. Rozet takma ve lokma günleri de düzenleyerek Derneğe katkı koyan Akdoğan şubemiz, bunun yanında , 75 gönüllü üyeden aidat alırken, Levhacı olarak anılan 36 işyerinin satışlarında da Derneğe katkı sağlanmasına olanak yarattı.
Kanser Hastalarına Yardım Derneği Akdoğan Şubesi 16 Nisan 2010’da ‘’EROİN’’ adlı tiyatro oyununu sahneledi. 1 Ekim 2010 tarihinde çay partisi; 2 Nisan 2011’de ‘’ bir okkaya bir önge’’ tiyatro oyununu oynarken; 15 Haziran 2011 tarihinde Kadınlar Matinesi düzenledi.
Akdoğan şubemiz 15 Haziran 2012’de yine bir tiyatro oyunu olan ‘’Annem’’ i sahnelerken, 12 Eylül 2012 tarihinde çay partisi; 4 Mayıs 2013’de ise Kadınlar Matinesi düzenlendi. Şube son olarak8 Kasım 2013 tarihinde ‘’Pasadembo’’ yu sahneleyerek büyük beğeni kazandı.
Her Nisan ayında düzenli olarak lokma yapma ve rozet takma etkinlikleri düzenleyen Akdoğan Şubemiz’de Özlem Aktuna genellikle yalnız olmasına rağmen, her ay levha ve aidatlar için aksatmadan 8 köyü dolaşmaktadır.Bilet satışları da yapan Özlem Aktuna ikinci el eşya satışı yaptığı mağazaya bağışlanan giysileri de kendi aracı ile gezerek toplamakta ve elde edilen gelirle kanser hastalarına umut olmaya devam etmektedir.
Özlem Aktuna ‘’son yıllarda derneğe yapılan fitre ve kurban bağışları artış göstermiştir. Bunun yanında adak olarak da bağışlar yapılıyor. Akdoğan Bölgesi olarak çok güzel yerlere geldiğimize inanıyorum. Özellikle çevre köylerden çok talep olmakta ve maddi bağışlar yapılmaktadır. İlk günlere oranla çok daha verimli çalışmaktayız’’ dedi.
Emetullah Kalkan, Aygün Korkmazel, Selcan Hürelli, Tülay Dürüst, Zeliş Kozansoy, Selma Türkmen, Adile Yiğit, Duygu Çardak, Kezban Mevlütoğlu, Eda Bağ ve Duyal Sağır, Özlem Aktuna’ya fırsat buldukça yardımcı olan gönüllüler arasında yer alıyor.
SAĞLIK DOLU BİR YAŞAMA YOLCULUK
Uzm. Mine Çağlar
Yıl 2014. Öncelikle yeni yılın ilk günlerinde hayat bulan ‘’UMUT’’ dergisinin ilk sayısında sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Yeni yılın tüm toplumumuza başta sağlık, mutluluk, huzur ve bol şans dolu bir yıl olarak güzel günler getirmesini dilerim. Çağımızın vebası olarak bilinen, kişilerin yaşam haklarını ellerinden alabilen önemli bir sağlık sorunu olan kanser hastalığını tanıma, mücadele yollarını irdeleme ve kişilerde erken tanı bilincini oluşturabilmek için başlattığımız yazılı basın, radyo programları, genç nesil eğitim çalışmaları ile halk eğitim çalışmalarımız yanında kanser Kanser Hastalarına Yardım Derneği’mizin ‘’UMUT’’ dergisinde de sizler ile birlikte olmaktan mutluluk duymaktayım.
Her hastalıkta olduğu gibi sağlığımızı bozan her durum yaşam kalitemizi de bozmaktadır. Fakat hayatı dehdit eden hastalıklar kişilerin yaşama haklarını ellerinden alabilmektedirler. Hızlı ve sinsi ilerleyen kanser hastalığı da bu grupta yer alan bir hastalıktır. Tedavi şansı ancak erken tanındığı zaman mümkün olan kanser hastalığında kişilerin bilgili olması gerekmektedir.
Dünya sağlık örgütü verilerinden yola çıkılacak olursa gelişmiş olan toplumlarda ölüme sebebiyet veren hastalıklarda birinci sırada kalp ve damar hastalıkları gelmekle birlikte ikinci sırada kanser hastalığı yer almaktadır. Kanser hastalığının kalp ve damar hastalıklarından önemli bir farkının ise oldukça uzun tedavi sürecinin varlığı ve geçilen sürecin çok zahmetli olabilmesidir. Tüm ailenin hasta ile birlikte bu mücadeleye girdiğini dikkate alarak toplumlara ve kişilere maddi manevi yükünün büyüklüğünün altını çizmek isterim. Kanser hastalığı ile mücadele kişilere olan yükü gibi tüm topluma da bir yük getirmektedir. Hayat kayıplarının önlenememesi manevi yanın derinliği toplumlarda onarılması güç yaralar açılabilmektedir. Temelde kanser hastalığı kişinin hastalığı olmanın yanında toplumların da önemli bir sorunudur. Bu sebeple bir çok toplumda sivil toplum örgütleri vücut bulmaktadır. Dayanışma yolları aranmaktadır. Birliktelik yaratılmaktadır.
Devletlere ise daha farklı yönlerden yük getirmektedir kanser hastalığı… Sağlık sistemlerinin kalitesini gösteren kanserden olan ölüm oranlarının azaltılması, kanser ile mücadelenin çağdaş dorumlarda uygulanmasının sağlanması devletlere düşen görevlerdir. Fakat ciddi boyutta zor ve organizasyon isteyen konulardır.
Kanser hastalığı ile olan mücadele de sistematik bir yol izlenmesi gereklidir. Çağdaş ve sistematik olmayan tercihler hastanın yaşam şansını azaltmaktadır. Başarı oranı en fazla etkileyen bu mücadelenin çağdaş, sistemik ve kaliteli olmasıdır. Kanser hastalığını diğer hastalıklardan ayıran da bu yöndür.
Kanser mücadelesi 4 ana temelde şekillenir.
1.Kanser kayıt sistemi: Kanser hastalığının görülüş sıklığı ve yoğunluğunu bilimsel olarak kayıt altına alır. Ölüm oranları ile sistemin başarısını test eder. Sistemin aynası. Başarının ölçütü. Bir karne gibi düşünülebilir.
2. Eğitim: sizler ile de şu anda yaptığımız gibi erken tanı bilincini kazandırılması ve hastalığın tanınmasına dönük işlemlerdir.
3.Erken tanı ve tarama: hastalığın erken tanınmasını sağlamak ve tedavi edilebilirlik şansını artırmak için yapılan işlemlerdir.
4.Mültidisipliner tedavi: Çok yönlü tedavi hizmetinin sunulması.
Değerli okurlarım, gelecek aydaki yazımda yukarıda belirttiğim ana mücadele başlıklarını detayları ile sizlere aktarmaya çalışacağım. Bir sonraki konumuzda yeniden buluşmak dileğiyle sizlere sağlıklı, mutlu ve huzur dolu günler diliyorum.
Saygılarımla