Sağlık

HOSPICE, PSİKOLOG VE EVDE BAKIM HİZMETİ

1998 yılında 2 personel ile başlayan İLK Evde Bakım Hizmet ekibimiz, bugün, psikologlar,hemşireler ve bakıcılardan oluşan Evde Bakım ve Hospice Hizmet ekipleri olarak 24 personelle adanın her bölgesine, 24 saat,Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Onkoloji Bölümü Doktoru Özlem Gürkut ile koordinasyon içerisinde hastaya hizmet taşımaktadır.

Kendinizi onların yerine koyunuz.gecenin bir yarısında sevdiğiniz insanın ağrıları arttı,nefes alışverişleri değişti,panik içerisindesiniz,elinizde sadece derneğin Evde Bakım Hizmet Ekiplerine ulaşacağınız bir numara var ve arıyorsunuz.

Gecenin bir yarısında hemşireler geliyor,doktora hastanın tablosu hakkında bilgi verdikten sonra,verdiği direktife göre hemen tedaviyi uyguluyor.

Gecenin zifiri karanlığında bu ekipler Sizin ve Hastamızın ışığı,umudu oluyor."Bu ekipler olmasa ne yapardık" diyen binlerce hasta yakınının talebi olabilecek;

Havalı yatağından oksijenine,tekerlekli sandalye ve ihtiyaç duyulacak her türlü malzeme hasta evine dernek tarafından ücretsiz sağlanmakta ve devletin yükünün hafifletilmesine çaba gösterilmektedir.Bunun yanında bakıma muhtaç hastaların evine bir hafta boyunca kesintisiz hizmet götürülmekte ve ailenin yükünü azaltmaya çalışmaktadır.

Dernek psikologları ise,hasta ve hasta yakınlarının taleplerine göre evleri ziyaret etmekte,onlarla ayrı ayrı ve birlikte yapılan görüşmelerle bu zor sürecin en kolay şekilde atlatılmasına destek olmaya çalışmaktadır.

 

HOSPICE,

yine bu hizmetimizde bir İLK. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde son evredeki hastaların yatıyor olması diğer tedaviye gelen kanser hastaları için olumsuz bir etki yapmasının yanında, hasta tedavisinde hizmet vermeye çalışan hemşire ve tıbbi ekibin tükenmesine neden olmaktadır.

Son evredeki hastalar,dünyada ve Güney Kıbrıs'ta olduğu gibi, derneğin açmış olduğu Hospice'e(hasta misafirhanesi) sevk edilmekte,hastalarımızın, burada şefkat,ilgi,güneşli saatlerde gezdirmeden tutunuz da, hobileri olan her şeyle günlerinin mutlu geçmesine çalışmaktadır.Sevindiricidir ki, bir hafta on gün yaşayacağı düşüncesiyle dernek çatısındaki Hospice'e sevk edilen hastalar,aylarca ağrısız ve mutlu bir şekildeyaşamaktadır. Hasta yakınlarının yorgun düştüğü ya da kendileriyle alakalı bir programlarının olduğu günlerde dernek bakıcıları tam gün hasta yanında kalarak hem hastayla ilgilenmekte hem de hasta yakınlarının bir nefes almasını sağlamaktadır.

 


 

 

Saglik

 

GÜNEYE GİDEN HASTALARA MİNİBÜS VE EKİP DESTEĞİ

Kapıların yeni açıldığı günlerde hastalarımız Güney Kıbrıs'taki "Bank of Cyprus Onclogy" hastanesine gidişlerini Ledra Palace Kapısı'ndan taksi tutarak gerçekleştiriyordu. Hasta ve hasta yakınlarının her gün onlarca kez Güney'e gidişlerinde dernek taksilere çok büyük bir meblağ ödemek zorunda kalıyordu.

Yaptığımız girişimler sonucunda dönemin KKTC Sağlık Bakanlığı,konunun Toplumlararası Görüşmeler çerçevesinde oluşturulan komitelerde görüşülmesini sağlamış ve hastaların Güney Kıbrıs'a topluca taşınması iznini temin etmiş oldu.

Bu kararın akabinde kendi minibüsü ile hastaları taşımaya başlayan Kanser Hastalarına Yardım Derneği, hem o büyük mali giderden kurtulmuş, hem de hastaların kendilerine hizmet verecek bir ekip eşliğinde hastaneye gitmesini sağlamış oldu. 

Bireysel gidişlerin sakınca ve sıkıntılarını göz önünde tutan derneğimiz, 2004'ten sonra sağlanan bu olanakla, hasta ve hasta yakınlarının dil bilmemesinden kaynaklanan, hastaya yönelik ciddiyanlışları bertaraf etmek için,Şöför ve Hemşire'den oluşan ekibe bir de tercüman katmıştır. Ekip, hastaların Güney Kıbrıs'taki Bank of Cyprus Oncology Bölümü ile iletişim sıkıntılarını da dikkate alarak, randevularını ayarlamayı da üstlenmiştir.

Hastalarımızın yanından ayrılmayan bu ekibimiz, hastalarımızın gözü-kulağı,aileden bir birey gibi hastaya hizmet vermektedir. 

 


 

 

hastane

 

HASTANE PERSONELİ

Kanser hastalarının, Dahiliye Servisi yerine daha uygun bir ortam,bina ve koşullarda, hak ettikleri doğru tedavi şekline kavuşmasını sağlamak amacıyla 1993 yılında kurulan Kanser Hastalarına Yardım Derneği,uzun bir mücadeleden sonra bu amacına 1998 yılında kavuşmuş oldu. Dernek, kuruluşundan 5 yıl sonra,vatandaşla bütünleşerek açtığı kampanyalarla Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'ndeki Thalasaemia Merkezi binası üzerinde 9 yataklı İLK Onkoloji Bölümü'nü kazandırdı.

Kuruluşundan beri ülkedeki onkolog eksikliğine de vurgu yapan dernek,Türkiye'den ayda bir olmak üzere Tıbbi Onkolog Prof. Dr. Özgür Özyılkan'ı hasta görmek için adaya getirdi,bölüme de 3 hemşire,1 sekreter desteği verdi. Daha sonraları yetersiz kalan bu servisin yerine, eski Genel Hastane binası içindeki polikliniği, yine vatandaşların destek ve katkılarıyla 28 yataklı bir Onkoloji Servisi'ne 2007 yılında dönüştüren dernek,servisin açılmasıyla yine adada bir İLKİ başardı ve Yardımcı Doçent Dr. Umut Dişel'i Onkolog olarak 2009 ortaarına kadar sürekli şekilde istihdam ettirmiş oldu. Umut Dişel'in ekibi de 24 kişiye çıkarıldı.Zaman içinde ekibin bazı elemanlarının devlet kadrosuna geçmesiyle, Patoloji'de biri Psikolog olmak üzere 2,Onkoloji'de 3,Erken Tanı!da 2,Nükleer Tıp'da bir olmak üzere halen 8 eleman, hastane bünyesi içerisinde kanser hastalarına hizmet vermeye devam etmektedir.

Onkoloji Servisi, halen Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı'nın katkılarıyla inşa ettirilen Ayaktan Tanı Merkezi'nde hizmetlerine devam etmektedir.